04 de gener 2007

Etnocentrisme.

-----------------------------------------------------------
"Cada vegada que els occidentals moderns troben persones la cultura material de les quals té molta menys diversitat que la pròpia, tendeixen a fer comparacions odioses entre la llança i el rifle, les cabanes i els gratacels o les canoes i els avions, i a atribuir la manca de progrès material a la inferioritat de la ment primitiva. Una explicació més raonable és que algunes societats han establert una forma de vida que simplement amb prou feines dóna valor al canvi tecnològic."
(G. Basalla: "L'evolució de la tecnologia").

-----------------------------------------------------------

L'etnocentrisme consisteix en prendre la pròpia cultura com a punt de referència dels prejudicis fets envers d'altres cultures. Per dir-ho d'una manera clara i entenedora, els occidentals som els "bons" de la pel.lícula, mentres els foranis passen a formar part dels bàndols dels "dolents" ("bàrbars", "primitius"..), amb les seves tradicions i costums "estranyes", només per desconegudes.

El 05-Oct-05 ja vaig escriure en aquest mateix blog el post "Crida Llibertat" on em referia, degut a uns lamentables incidents fronterers al Nord d'Àfrica, a com veiem la "diferència" des de l'atalaia de la moral d'Occident, la vella Europa que es llepa les ferides i és mira un cop i un altre el maluc, desvergonyida i pudorosa, arrebossada de poder i fastuositat.

Som, de veritat i realment, una cultura superior i plural? Qui i per a què està interessat en que s'ha de mantindre per decret una suposada "puresa" de la cultura occidental? Perquè la societat s'entossudeix en veure l'altri "del més enllà", d'entrada i sense posar-se vermella, com a un ésser inferior? L'imperialisme cultural és un altre forma de totalitarisne, igualment perniciós, subtil i malèfic? Hem d'imposar la nostra cultura a la resta de civilitzacions humanes, tot i el risc d'un xoc d'incalculables conseqüències?.

Dades recents ens confirmen de que som prop de 6500 milions de persones les que poblem el planeta Terra. Tots i cadascun de nosaltres som diferents, diversos, únics i irrepetibles. Estem condemnats a viure en comú en una societat establerta per connexions relacionals invisibles: la diversitat cultural. "No vull per tu el que no vull per mi". El "jo" com a mirall i alhora esponja de la teva riquesa cultural.

-"No cal anar tan lluny per trobar-te l'anorreament social cap a la diferència. Les modes i corrents culturals es fan per això: o les segueixes, o ets un estrany. Ni se't passi pel cap fer, pensar o dir res que no facin, pensin o diguin els demés: és el pensament únic o políticament correcte. "
(Converses a la polis, 04-Gen-07).


Addenda: Gràcies a la col.laboració impagable de la meva floreta, per haver-me donat un cop de mà (o millor, de dits?) en transcriure el text que encapçala el post. Un petunet, Lletraferida Constrictor!. T'estimo!. La música me la posa ella dia a dia, des que va néixer.

4 comentaris:

Ferran Caballero ha dit...

Els lectors d'aquest blog també estem molt agraïts a la col·laboradora!

Tals ha dit...

Em sembla que aquest etnocentrisme ja no sols es dóna entre persones de diversos pobles sinó que ara també sorgeix entre les persones de la nostra petita comunitat social. Cada cop és més complicat "ser diferent" a la majoria de la gent sense ser, alhora, marginat o mal mirat pels altres. No se si tot això és conseqüència del pensament europeista o més aviat del capitalisme que ens empeny a seguir tots un mateix model que ha de ser, forçosament, correcte. El que sí que passa és que cada cop el canvi i la diferència estan pitjor valorats.
Salut!

Pedra Lletraferida ha dit...

Gràcies a tu de nou per la visita, Ferran!

Pedra Lletraferida ha dit...

Benvingut a la teva casa, tals.
La diferència és penalitzada i vexada dins mateix de la família, de la comunitat de veïns o pels carrers d'un poble.
El ramat cerca el seu pastor?. N'hi han que semblen ovelles!.