19 de maig 2007

Creure en l'home

----------------------------------------------------------------------------------
"La Forestal es prepara pel tancament de les instal.lacions"
La recent adquisició de Derivados Forestales SA, per part de l'empresa ERCROS, ha donat un nou impuls al procés de tancament de la factoria de Sant Celoni, que pot produir-se aquest mateix estiu. La nova titular de la frima ha posat de manifest a l'Ajuntament la voluntat d'avançar el desmantellament (la data acordada era desembre de 2008), una vegada completat el procés de negociació amb els treballadors i treballadores, que ha estat reeixit -malgrat l'òbvia complexitat de la situació-. Per això, ha presentat recentment la documentació de reparcel.lació de la finca, com a pas previ al procés d'urbanització, i necessari per posar a disposició del municipi els 7000 m2, per construir-hi la nova escola pública (actualment amb seu provisional a l'edifici Puigdollers).
(L'Informatiu, butlletí municipal de Sant Celoni, núm. 22 Maig 2007, pàg. 7).
----------------------------------------------------------------------------------

El passat Div-18-Mai, i en l'àmbit d'un petit míting que van fer els del PSC-Sant Celoni al Sot de les Granotes, me'n vaig assabentar d'una notícia d'aquelles que et fan creure en l'home, per si ja no en tenia prou de raons per fer-ho, i per si no n'hi havien ja de suficientment evidents i fefaents com per demostrar-nos que, si hem de creure, que sigui en la Humanitat.

Un regidor socialista em va fer esment de la intenció -en cas de que se'ls hi renovi el govern municipal a les urnes el proper Diu-27-Mai- de dedicar-li un carrer a en Jaume Martori i Planas, dels molts que caldrà nomenar a la zona urbanitzable que deixarà lliure "La Forestal".

Feia uns quants mesos que havíem arribat a viure a Sant Celoni, i per mitjà de la sogra de la meva germana (del poble de tota la vida, lluitadora de mena i veina del Jaume) ens vam introduïr en la lluita d'un grup de vilatans per demanar el tancament d'aquesta empresa del sector químic altament perillosa i contaminant (pàgines 1-2-3 de l'acta d'un Plè Municipal "mogut" del març del 2003), situada enmig del poble, envoltada de vivendes i amb un alcalde que hi va treballar.

En Jaume Martori n'era el cap de colla, i com qui diu
literalment "s'hi va deixar la pell", com en tot en el que va haver de lluitar en la seva vida obrera, sindical i municipal, fins i tot arribant a ser regidor. En Jaume era un home fort, de bona planta, de veu greu i sonora, alt com un roure, amic de tots, sempre content i disposat a donar un cop de mà, amb una força moral i una empenta terribles, sempre endavant, sempre lluitant, res el deturava. El carrer va ser la seva escola i l'anti-franquisme la seva Universitat.

Se m'humitegen els ulls de l'emoció quan el recordo de bon matí baixant per la plaça del Bestiar cap al seu hortet, a l'altra banda de la riera del Pertegàs. Caram, noi, vols dir que en queden d'aquests personatges?. Un home que et fa creure en l'home. Fins que un mal lleig a l'envà del nas (diuen que de respirar l'aire contaminat durant tant de temps) se'l va endur aviat farà dos anys, un llunyà Dim-30-Ago. El seu esperit incansable viurà per sempre a Sant Celoni, i aquest carrer li farà justícia, record i memòria.

A prop del seu destí final, diuen que en Jaume va comentar que "em moriré tranquil perquè ara ja sé que la lluita per tancar La Forestal no ha estat en va". Jaume: vull ser-hi el dia que s'inauguri la placa que donarà el teu nom a aquest carrer, on precisament dintre d'uns mesos podrem dir ben fort i amb orgull que allà "hi havia" La Forestal. En donarem testimoni de la teva tasca.

Adéu, Forestal! Fins mai més!. Trona pels altaveus i a tot drap el "Dignity" dels Deacon Blue. Seria bo que les ones acústiques esberléssin les xemeneies encara fumejants que hi ha davant de la casa on hi vivia en Jaume. Per dignitat!. La lluita continúa, amic Jaume!.

47 comentaris:

Gregorio Luri ha dit...

Clar que sí, hem de creure en l'home per higiene mental i per salut espiritual. Encara que sigui -a vegades. més amb la voluntat que amb la intel·ligència.
Molt bon post.

Jobove - Reus ha dit...

molt interesant el teu blog, si tens un moment passa pel nostre, es troba a Reus - Baix Camp
http://telamamaria.blogspot.com
irreverent, iconoclasta, ecléctic i llibertari

gràcies per tot

Pedra Lletraferida ha dit...

Gràcies pel teu savi comentari, Gregori. I hi afegeixo, amb el permís d'en Marina, que el més intel.ligent és precisament creure en l'home, doncs d'altra manera seria una creença fracassada. Digue'm utilitarista!... =)
En un altre ordre de coses et diré que els post's em surten de dins, i després decideixo si us els transcribeixo o si els llenço a la paperera de l'oblit, on hi descansen la gran majoria.
Després sou vosaltres, amics i visitants els que em dieu si de veres he aconseguit el propòsit de fer-vos arribar el meu pensament escrit. Que no és fàcil, i tú ho saps, Luri!.

Saluacions cordials.

Pedra Lletraferida ha dit...

Amic(amiga?)"Té la mà Maria":

Benvingut i ben trobat siguis en aquesta caseta de pedres que és la teva. Tant de bo puguis ser-ne un dels habituals "voyeurs", i si t'animes a guizar les parets amb algunes paraules, doncs millor que millor, així contribuiràs també a fer-la un xic més acolorida.
En quan em sigui possible et poso un enllaç directe al teu blog.

Salutacions cordials.

Anònim ha dit...

El concejal a que se refieren soy yo, para mí jaume martori, fué un luchador por los intereses de los trabajadores y de la clase más pobre, tuve el orgullo de trabajar y compartir luchas desde el año 1976 tiempos muy complicados para todos, como dije el día de tú adios el día que yo muera no me vengais a llorar, nunca estaré bajo tierra, soy viento de libertad.... SALUD COMPANY

Pedra Lletraferida ha dit...

Compañero anónimo:
Me hubiera gustado saber más de ti antes de escribir éste pequeño, humilde y sincero homenaje a nuestro amigo Jaume.
Por lo que nos cuentas, tú sabes (lo has vivido!) mucho más de Jaume, y por ello, me gustaría que me lo pudieras contar con un café de por enmedio.
Que no quede en el olvido. La historia de la lucha de Jaume y compañeros debe ser propagada a los cuatro vientos libres.

Saludos cordiales.

Anònim ha dit...

Cuando quieras tomamos un cafe company, los amigos de jaume, lo son míos, ten en cuenta que martori era un hombre integro de izquierdas hasta su muerte, tan solo una semana antes de su muerte me pidió que no dejara que un camino que había sido publico un personaje (poderoso) lo cerrara para que no pudiera pasar nadie, eel sabía la enfermedad que tenía, y murío como siempre había vivido luchando por los demás..... me dijó y me enseño tantas cosas, bueno company un saludo ya quedaremos, salud i forca

Anònim ha dit...

Ser de izquierdas es una forma de vivir y de sentir las cosas, las etiquetas no valen para nada, los nacionalismos a veces (por no decir siempre) son excluyentes, españa, catalunya, europa, el mundo..... esta divido entre pobres y ricos, las clases existen por eso la lucha continua, los que luchamos por la democracia, no pudimos que esta fuera distinta.... la ruptura no fué posible, la reforma se impusó, la burguesia catalana (ciu) que convivió con la dictadura se aprovecho , como siempre de los partidos de izquierda, compañeros la libertad a veces duele, pero la falta de libertad ahoga, axfisia , salud

Pedra Lletraferida ha dit...

Compañero "anónimo":

Me dices que Jaume "tan solo una semana antes de su muerte me pidió que no dejara que un camino que había sido público un personaje (poderoso) lo cerrara para que no pudiera pasar nadie". Estas palabras me confirman que debemos tomarnos ése café juntos para hablar de éstas y tantas otras cosas y vivencias que viviste junto a él. Dime cómo podemos hacerlo. Puedo dejarte mi dirección email para concertar un encuentro en Sant Celoni, si es que todavía vives aquí. Tú decides. Serà un placer hablar contigo.

Saludos cordiales.

Anònim ha dit...

Jo també vull venir a fer el café amb vosaltres

Pedra Lletraferida ha dit...

Doncs vinga, "la batllòria", aviam qui s'avé a donar un dia i un lloc per a la trobada. Jo proposo l'Hotel Suís, un dia a mitja tarda. Entre tots podem fer molta feina per tal de que no caigui mai en l'oblit el record i la memòria d'en Jaume i de tota la gent que, com ell, es van partir l'ànima per la defensa de les llibertats i la dignitat de l'home.

Salutacions cordials.

Anònim ha dit...

Quan l'anònim llegeixi que decideixi amb tu,(no sigui que m'estiri les orelles) jo m'afegeixo a escoltar, com hi fet fins ara amb el meu gran company de fatigues quan m'ha parlat de persones lluitadores i amb esperit

Pedra Lletraferida ha dit...

Caram, "la batllòria"! Vols dir que entre tots plegats no pequem massa de ser "políticament correctes" amb les formes i amb el llenguatge? No et semblaria bé que, per exemple, poguéssim quedar a La Batllòria per fer-la petar?.

Salutacions cordials.

Anònim ha dit...

Ostres, no l'agafava aquesta eh??? a veure que diu l'anònim..hotel suisssso o La Batllòria, que ja t'ho i dit que després m'estiren les orelles!

Anònim ha dit...

tovarich18@yahoo.es )Vivo en sant celoni desde 1960 y nací en 1959 company,desde los 16 años estoy "metio" en el ajo, desde el sindicato,desde la asociación de vecinos, desde el ajuntament hoy todo es muy dificil y complejo, pero añoro viejos tiempos, jaume fué mi padre politico y sindical hasta 1992 que nos separamos..... pero la amistad duró siempre hasta su muerte. salud

Anònim ha dit...

Be, vaig trobar el teu blog per casualitat i li vaig passar al meu company quan vaig veure que parlaven d'en Jaume Martori, una persona que ell el dignifica sempre, jo el vaig conèixer molt poc, però si el meu pare i ell m'han parlat de la seva lluita

Anònim ha dit...

Ya lo se que lo añoras..es difícil encontrar gente que deja huella en las almas
..Todo llega y todo pasa
nada es eterno, ni gobierno que perdure,
ni mal que cien años dure.....
tras estos tiempos vendran otros tiempos
y otros y otros......"
A.Machado.....

Pedra Lletraferida ha dit...

Companys, "La Batllòria" i "Tovarich":
De seguida com em sigui possible us escric un e-mail i quedem per xerrar de tot una mica. Potser demà és massa aviat però si que podríem quedar per divendres.

Salutacions cordials.

Anònim ha dit...

D'acord,fem una "cita a ciegas "i caurem tots de cul.. com a dona jo voto que si!!
i a La Batllòria, apa ja quedareu!

Pedra Lletraferida ha dit...

Escolteu-me un moment, si us plau: M'he perdut algo?. Anònim: No t'entenc perquè dius ara "ja quedareu". Que no t'he dit que t'escric un email?... =)

Anònim ha dit...

Nooo, disculpa, ha quedat com anònim però l'ultim escrit es meu que m'he deixat el nom de la batllòria,el correu de tovarich es d'ell,jo no hi deixat correu, vaja lio..però ell i jo som companys, be, no se si m'explico, ho sento.

Pedra Lletraferida ha dit...

Companys i companyes, "Anónimo" i "La Batllòria":

Ja he escrit l'email promès a en Tovarich ("Anónimo"). Ara, si no us fa res, farem servir aquest mitjà per comunicar-nos. Espero que ens podem trobar ben aviat pel poble. El motiu s'ho mereix.

salutacions cordials.

Pedra Lletraferida ha dit...

"Tovarich" i "La Batllòria":
Per raons alienes hem d'aplaçar la nostra cita d'avui al Suís. Seguim en contacte vía email. Ja quedarem més endavant per un altre dia. Disculpes sinceres a tothom!.

Salutacions cordials.

Anònim ha dit...

ens has abandonat, snif..

Anònim ha dit...

Jo no vull ser dolenta pero queden cartells per treure..(2)i ja callo, pero si no ho dic revento!

Pedra Lletraferida ha dit...

No us he abandonat pas, "La Batllòria". Ara em trobo una mica millor i per això la patronal m'obliga a treballar avui, demà i dilluns. No fem broma, o sí, però comencem per creure an la paraula de l'altri. En aquestes coses sóc molt seriós, i si no és per causes de força major, no deixo ningú plantat com suposeu. Em sap molt de greu perquè hi tenia moltes il.lussions posades en la trobada. Aviat serà, no patiu!.

Salutacions cordials.

Pedra Lletraferida ha dit...

En la qüestió dels cartells hi tens tota la raó, sobretot pel que fa al que hi ha penjat a la confluència del carrer Sant Pere amb la plaça de l'Església, de banda a banda, i que potser és el més gròs que hi havia. No sé pas per quin motiu encara no s'ha tret. Però ara que ningú m'escolta, me'n alegro que sigui allà dalt. Quan hi passo per sota és com si fós l'estandart del que ens albiren aquests propers 4 anys.

Salutacions cordials, i ni rebentis, dona, que seria una llàstima pel poble!

Anònim ha dit...

A la Batllòria, carrer les escoles 2 dels teus..

Pedra Lletraferida ha dit...

Amiga bloguera de La Batllòria: Per una d'aquelles casualitats, i per anar trencant el gel, et dius Lourdes? No sé què i no sé com em diu que tú em coneixes a mi (te'n queixarás de les pistes?) i jo no arribo a clixar qui ets tú. Ja em dirás si estic errat... =)

Salutacions cordials.

Anònim ha dit...

Cert el meu nom, peró jo no se qui ets tu!!
I si, el teu blog m'agrada, ja demanaré el teu correu a tuvarrich!!

Pedra Lletraferida ha dit...

Amiga bloguera "La Batllòria" (i pel que em temo, també "de" La Batllòria):

Quan quedem per fer el cafè amb en Tovarich veurem qui es el primer que cau de cul, i espero que jo no em trobi al cap de les escales, perquè aviam si a sobre pendrem mal... =)
Ara més seriosament, i per seguir la recerca de la teva identitat dins del meu entorn de coneguts del poble, per una d'aquelles coses de la vida i de la democràcia, ets regidora?. (Si ho creus adequat i oportú, em pots respondre a l'email que et donarà en "Tovarich").

Salutacions cordials.

P.S.: Si li demanes la meva adreça a en "Tovarich", espero les teves lletres. Podem xerrar del que vulguis, i pel que sembla, d'en Jaume n'hem de parlar, i molt.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Pedra Lletraferida ha dit...

"Aaladina":

Seguim en contacte per correu electrònic, i aviam si podem quedar, per exemple, qualsevol dia que et vagi bé del proper cap de setmana, que no treballaré (divendres, dissabte o diumenge). Ja ens toca fer el cafè, coneixer-nos, i xerrar d'en Jaume, del poble, de nosaltres, de la lluita obrera, i del que ens passi pel cap. Pot ser molt interessant, i què carai, que si hi ha una cosa que m'agrada del poble és conèixer gent nova cada día amb la que, amb el temps i una canya, la vas fent petar un i un altre cop cada vegada que t'hi trobes amb ells i elles.

Salutacions cordials.

Anònim ha dit...

Em fas por!!!

Pedra Lletraferida ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Pedra Lletraferida ha dit...

Nota de darrera hora dirigida a tothom que es passa per aquest llogaret:

Aquest darrer insult d'un anònim dirigit cap a una altra persona espero i dessitjo que serà l'última vegada que suceeixi aquí dins.
Com a administrador del blog em reservo el dret d'activar un filtre pels comentaris, per estalviar mals majors.
La intenció meva no és la de fer un blog on la gent es llenci les pedres pel cap. Ha quedat clar "anònim"?.
La raó la tenim tots i ningú, però si l'has d'insultar, ho fas a cara descoberta i al seu davant, per tal de que ell se'n pugui defensar.
Fixa-t'hi ben bé, abans de respondre'm, que el que et dic es que et perden les formes.

Salutacions cordials.

Pedra Lletraferida ha dit...

Vist com està el panorama d'esbalotat pel poble en questions acussatòries de pati de pàrvuls, crec més adient que des d'ara donem testimoni tots plegats de com es fan les coses amb calma, sense fanatismes ni radicalismes, i tenint en compte que L'ÚNIC motiu de la trobada era la de parlar d'en Jaume Martori.
Tots ja ens coneixem, i cadascú sabrà d'ell mateix. Jo no seré qui prejutgi ningú. La meva opinió sobre política municipal ja l'escric aquí quan em sembla bé, i de la resta només en saben els amics més propers.
El que sí faré serà impedir que això es converteixi en un niu d'intolerants i de covards. On s'és vist que el muntatge d'una trobada per parlar d'un home es turpedinegi des de l'anonimat per causes que no hi tenen res a veure amb l'assumpte que tracta el comentari?.
Les questions personals, si us plau, plantegeu-les per les vies corresponents, i deixeu-m'hi al marge. Tot plegat molt lluny de l'insult i de la falta de respecte cap a l'altri. Cadascú amb les seves idees som vàlids per defendre-les per mitjà del debat i el diàleg.

Salutacions cordials.

Pedra Lletraferida ha dit...

Després de llegir com NO s'han de fer les coses, i de copsar per on NO aniré ni de genolls, he decidit que la trobada amb aquests dos companys bloguers PER PARLAR D'EN JAUME s'haurà d'aplaçar "sine die".
Com a promotor de la idea em reservo, des d'ara, el dret de reprendre aquest camí quan i on ho cregui oportú, i comptant amb els mitjans que també cregui adients per tal de dur endavant una tasca que el bo d'en Jaume es mereix.
En cap moment he cercat ni un bri del protagonisme que des de l'integrisme i el fanatisme se'm vol atribuïr.
Si llegiu detingudament i amb cura el post dedicat a en Jaume deduïreu que en cap moment ha estat la meva intenció, ans al contrari.
Després, i com tots sabeu, el riu s'ha sortit de mare (mai més ben dit, oi?) i les conseqüències les ha acabat pagant tothom menys els que no donen la cara, creient-se menys feixistes que ningú. I així ens va, i així ens creiem que salvarem el país!... =)
M'heu fet emprenyar entre tots plegats. Ho heu aconseguit, però no ha estat gens fàcil. Ho donc tot per ben emprat si d'aquí a uns mesos aconsegueixo sortir-me'n amb la meva, amb silenci i discreció, com havia de ser i no ha sigut.
Els corbs i els voltors d'aquest indret ja se'n poder anar a caçar pel altres contrades, perquè de carnassa, des d'ara, aquí no en trobaran pas. S'ha acabat!.

Salutacions cordials.

Pedra Lletraferida ha dit...

És realment dur, alliçonador i paradoxal que els tres partits que governen el poble fins avui -PSC, ERC i ICV- es possin el nom d'en Jaume a la boca en lúltim Plè, i es quedin tant amples.
Quina llàstima, Jaume, que no hi siguis amb nosaltres!. Ni hauria més d'un i més de dos que potser s'haurien de prendre unes quantes lliçons de respecte. El poder fagocita la vergonya?.

Salutacions cordials.

Anònim ha dit...

COMPAÑERO, SIN ANIMOS DE POLEMICA, NI DE POLEMIZAR, EN JAUME MARTORI, NUNCA HABRÍA VOTADO A LA DERECHA, SI LO CONOCIAS UN POCO TENDRÍAS QUE SABERLO, PERDONA SI TE OFENDO PERO ES ASÍ NO LO DUDES, NO TE PREOCUPES QUE NO VOLVERE A ESCRIBIR EN TÚ BLOC, NO QUISIERA MOLESTAR......PARECE QUE LAS IDEOLOGÍAS YA NO EXISTEN Ó SÍ?? SALUD Y REPUBLICA COMPANY

Pedra Lletraferida ha dit...

Compañero Anónimo: Me gustaría me dijeras donde pone que yo voté CiU. Jamás de los jamases entregaré ni una chispa de poder a la derecha. ¿Te quedas màs tranquilo así?. Esto no quita que respete, como ciudadano y como votante de la CUP, el resultado de la votación de la Asamblea. Tiempo al tiempo, y que no les pase nada a los de CiU. Se acabó la juerga. Puedes escribir aquí siempre que quieras, si es con respeto a los demàs y sin ofender. Ideologías las hay y las habrà siempre, pero creo que el binomio Izquierda-Derecha ya se està olvidando por otro tipo de prioridades, como bienestar, intereses, etc... Me sabe mal tu malestar, pues lo comparto, pero deberàs entender tambien mi respeto hacia la decisión tomada. Vamos a ver cómo va el pueblo, y lo hablamos tantas veces como creas necesario.

Saludos cordiales.

Anònim ha dit...

Compañero, el bienestar existe, cuando gobierna la derecha para los suyos, cuando lo hace la izquierda idem, me parece que eres lo bastante inteligente, para saber quien representa a quién, verdad?? el comentario venía por lo de mi compañero martori,las asambleas las respeto, porque son la esencia de la democracia, lo que no comparto, es lo de apoyar a la derecha, soy antiguo?? pues sí, lo soy tanto que jaume me enseño la diferencia entre la izquierda y la derecha, por lo visto a tí no le dio tiempo, lo siento de veras, es muy interesante.... bueno compañero, lo dicho no te enfades conmigo, por lo que te digo, pero detras de ciu estan los empresarios de la construcción, la burguesia catalana... no sigó verdad..... tú lo sabes de sobra, lo dicho SALUD Y REPUBLICA COMPANY

Anònim ha dit...

i bruixoootess d'Unió també,també..i cols i escaroles
Ale a fer les paus que ja ni ha prou!!

Anònim ha dit...

Ya viste el pleno company, la derechona catalana alegre con su triunfo, que pena, ya no importa perder el poder, existe otras cosas que te hacen reflexionar si vale la pena continuar luchando,algunos quizas nos quedemos en los barrios y en las fabricas de donde venimos, por lo menos hay las cosas se llaman por su nombre, sabes te vi triste, tú mirada me da confianza se ve que eres un hombre de principios, no lo pongo en duda, ya nos veremos algún día company, los juramentos que escuchastes no significan nada, la manera de vivir de cada uno eso si importa, un abrazo. SALUD

Pedra Lletraferida ha dit...

Compañero Anónimo:

Ahora es cuando debemos hacernos notar en la lucha política de verdad y con la palabra. No valen medias tintas en éstos momentos. Tampoco soy de los que se van a rendir. Estàs en lo cierto. El sàbado sufrí en mis carnes una de las peores humillaciones políticas que he vivido en mi vida. No me imaginé que sería así de duro, y tuve que resistir la tentación de levantarme y abandonar la Sala. Fué un espectàculo bochornoso que no pienso volver a permitir como ciudadano del pueblo. La política es algo mucho más serio que el cuchicheo barriobajero de unos cotillas en un patio de colegio (de pago).

Saludos cordiales.

Anònim ha dit...

Demostracions de cultura de la dreta catalana =Dissabte
Demostracions de cultura de gent treballadora =Tia buena!